top of page
  • Yazarın fotoğrafıBayram Aydın

Öfke Kontrolü Mümkün mü?



Stresli yaşam, hayat hengamesi derken çevremize karşı tahammülümüz azalıyor. Kimi zaman fazlasıyla sabırlı davranabildiğimiz halde öyle bir an geliyor ki yanardağ patlamaları gibi yanımızdakilere püskürebiliyoruz. Öfke kontrolü ile ilgili yaşadıklarımız ya da yaşasak dahi farkında olmadığımız her şeyi bu yazıda ele aldım. “Öfke Nedir?”, “Öfke Kontrol Bozukluğu nelerdir?”, “Kontrolsüz öfkenin sonuçları nedir?” gibi kritik soruların yanıtlarını vermeye çalışacağım.

Öfke Nedir?

Öfke; özünde masum ve doğal bir tepkidir. Sağlıklı bir insanın öfkelenmesi kadar öfkesini bastırması ve kontrol etmesi de oldukça doğaldır. Zorlu ya da beklenmedik bir durumla karşılaşıldığında kişinin uyarılmasını ve harekete geçmesini sağlayan bir dürtü olarak öfke ile ilgili tek sıkıntı, öfkenin kontrol edilememesi halinde başlar. Aniden öfke krizine kapılan ve hareketlerinin sonuçlarını düşünmeyen kişiler için öfke doğal bir tepki olmaktan çıkar; yıkıcı ve zarar verici bir soruna dönüşür.

Siz de bir anda orantısız bir öfke hissediyor ve konu ne olursa olsun içinizdeki öfkeyi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, öfke kontrolü sorununuz olup olmadığından şüphelenmeye başlayabilirsiniz.

Öfke Konrolü

Tüm duygular ve tepkiler gibi öfke de herkes için farklı yoğunlukta yaşanan bir duygudan ibarettir. Hafif bir kızgınlıkla başlayan ve hiddete hatta şiddete dönüşebilen öfke, çocukları da gençleri de yetişkinleri de etkisi altına alabilir. Öfke kontrol bozukluğu yaşayan insanların bu gerçeği fark edip sorununu kabullenmesi gerekir. Tepkilerinin ne denli orantılı veya mantıklı olduğu gerçeği ile kişi mutlaka yüzleşmelidir. Öfke kontrolü sorunu yaşamak kişi tarafından engellenemiyorsa ve bu sorun kişinin sosyal hayatını da özel hayatını da olumsuz yönde etkiliyorsa öfke kontrolü tedavisi kendisine yardımcı olacaktır. Öfke kontrolü ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer husus da öfkenin kontrol edilebilmesinden ziyade tedavilerde öfke sorununun tamamen ortadan kaldırılması gerektiğidir. Çok öfkelenen ve öfkesini kontrol edemeyen bir bireyde temel amaç öfkesini bastırmak değil, öfke duyarlılığını azaltmak olmalıdır.

Öfke ve Sinir Aynı Mıdır?

Sinir ve öfke birbirlerine çok fazla karıştırılsalar da özünde iki farklı kavram oldukları bilinir. Sinir bireyin kendisine ve dış çevresine yönelttiği davranışlar bütünü olarak tanımlanabilir. Sinirli bir insan kendisine de çevresine de sinirli davranışlar yöneltir ve o sırada gözü de gönlü de kimseyi görmez. Siniri çıkmadan rahatlamaz ve bu aşamada tepkisini öfke ile dışa vurur. Öfke ise hedefe yöneltilen bir duygudur. Bir kişi farklı birine aşırı öfkeli olsa da diğer kişilere karşı davranışlarında bu öfkenin esiri olmaz. Tepkisi tüm dünyaya değil öfkesini arttıran unsurlaradır.

Kendinizi bu ve benzer şikayetlerden muzdarip hissediyorsanız, eğer isterseniz psikologlar tarafından düzenlenen öfke kontrolü testleri sonuçlarından yararlanabilir yada sorununuzun çözümü için profesyonel destek alma girişimlerinizi başlatabilirsiniz. Uzmanlara başvuran kişiler test sonuçları dikkate alınarak tedavi görmeye başlarlar. Kişiye özel planlanan tedavilerle kişinin günlük hayatını verimli bir şekilde yaşaması ve duygusal olarak kendisine de çevresine de zarar vermemesinin sağlanması amaçlanır.

0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page